Piticoti Exploratori
Activitati pentru bebelusi

Odata deveniti parinti si mai mult decat atat, aflati in contact autentic cu bebelusii nostri, ne dam seama ca ei nu au nevoie doar de mancare, haine curate, scutece, camera frumoasa si bine dotata. Au nevoie de noi, de timp si activitati desfasurate impreuna. La numai cateva zile de viata, daca bebelusii ar putea vorbi si noi daca i-am putea intelege, ne-ar pune o jucarie in brate spunandu-ne repetat: Joaca-te! Joaca-te!

 

 

Piata articolelor de puericultura este in plina expansiune, fiind un domeniu avantajos de afaceri, miza cea mare fiind vulnerabilitatea parintilor in a le oferi tot ce este mai bun, mai performant copiilor lor. La intrebarea: Cata nevoie au bebelusii de jucarii?, raspunsul este simplu: Ei au nevoie de stimulare senzoriala, iar aceasta nu se face in mod obligatoriu cu jucarii. Ba dimpotriva, din nevoia adaptarii bebelusilor la mediul extaruterin, ei au nevoie de materiale autentice, originale, care apartin mediului - texturi diferite, de la matase, la bumbac si lana, de la hartie fina la carton creponat, de la lingurita lovita ritmic de paharul de cristal la sunetele intrumentelor muzicale, de la zgomotul puternic al aspiratorului si feonului la cel al muzicii, de la mirosul ciorbelor gatite in bucatarie la aromele fine al saculetilor cu lavanda uscata, musetel sau tei, de la atingeri punctuale, la imbratisari tandre si gadilat in hohot de ras etc.

 

 

Bebelusii cauta, cerceteaza si exploreaza, de aceea ii numim "Piticoti exploratori". Pentru ei s-au configurat grupuri dedicate activitatii de stimulare senzoriala, grupuri la care participa impreuna cu mama sau cu ambii parinti. Au dimensiuni reduse, respectiv maximum 7 mamici si 7 bebelusi, tocmai pentru ca ei sa poate interactiona unii cu ceilalti si evident, sa descopere raspunsurile la intrebarile puse de mamicile lor. Tematica este abordata in maniera practica, pe principiul Learning by Doing: explorarea fetei umane, expresii emotionale, improvizatii, dans in perechi, la oglinda, familiarizarea cu ritmul muzical, iar pentru aceasta confectionam si ne jucam cu sticle de plastic umplute cu scoici, boabe de orez, paste fainoase, seminte si multe alte idei sofisticat de originale si la indemana, toate adaptate nivelui de varsta si de dezvoltare psihomotrica a copiilor.

 

 

Pe marginea jocurilor propuse si puse in practica, facem adnotari psihologice asemenei unui text literar dintr-un roman supus studiului, scurte interventii psihoterapeutice dand posibilitatea mamelor sa-si exploreze si sa-si desavarseasca pana la detaliu deopotriva latura maternitatii si cea a feminitatii.

 

 

Atelierul de stimulare senzoriala de impact pentru bebelusi Piticoti exploratori este condus de doi psihoterapeuti si raspunde deopotriva nevoilor de socializare, explorare, exprimare pentru bebelusi si parintii lor. Totul se desfasoara intr-un ambient pufos, moale, confortabil din toate punctele de vedere, bebelusii sunt alaptati la cerere, cei care sunt obositi dorm linistiti fie pe saltea, in cosuri de lemn, in pat, fie in landou.

Parintii invata cum sa se joace cu copiii, sa-si redescopere copilul interior, cum sa se contecteze la proprii lor copii, aceasta fiind garantia unei relatii veritabile cu ei pe parcursul intregii vietii, permanent in schimbare si redefinire.

Autor: Psih. Camelia Chetu - www.motherhood.ro

Activitati Pentru Copii si Parinti Inapoi la Pagina Parintilor