Siguranta Copilului in Masina

Scaunele de masina pentru copii au devenit obligatorii prin lege si in Romania. Utilizarea unui astfel de scaun este absolut necesara deoarece reprezinta singurul mijloc de a proteja eficient micul pasager in cazul unei coliziuni sau al unei frane bruste. In plus, ele sunt un ajutor util celor care trebuie sa isi transporte copiii fara un insotitor si ajuta la formarea obiceiului adesea salvator de a purta centura de siguranta.

Cu toate acestea, exista inca multi parinti care nu considera necesar sa isi procure scaunul sau, odata cumparat, nu il folosesc, fie din comoditate, fie pentru ca nu stiu sa il manevreze. In cazul unei coliziuni in care este implicat un vehicul care circula cu 50 km/h, un bebelus tinut in brate sau un copil mic asezat pe bancheta din spate fara un scaun bine instalat pot fi efectiv proiectati prin parbriz. De aceea este important ca parintii sa asigure calatoria in siguranta a intregii familii, procurand si folosind corect scaunul pentru copii.

Cum alegeti un scaun de masina?

  • Alegeti scaunul adaptat varstei copilului. Copiii de pana la 1 an sau cu greutatea de pana la 9 kg trebuie sa calatoreasca in scaune orientate cu spatele la sensul de mers. Dupa aceasta varsta aveti nevoie de un scaun mai mare, care se monteaza cu fata spre sensul de mers, pe care il veti folosi pana cand copilul devine suficient de mare incat sa poata purta centura de siguranta a automobilului. Exista si scaune “convertibile” care se pot folosi in ambele etape.
  • Nu procurati scaune folosite a caror istorie nu o cunoasteti. Un scaun care a trecut printr-un accident nu mai este sigur pentru copilul dumneavoastra. De asemenea, scaunele mai vechi de 5-6 ani nu mai pot fi folosite.
  • Alegeti un scaun care sa se poata fixa corect in masina dumneavoastra, sa aiba eticheta si specificatiile producatorului, garantie si instructiuni de folosire. Scaunele se pot fixa in doua feluri: fie cu centura de siguranta de pe locul din spate, care se trece prin fantele scaunului si se fixeaza astfel incat sa nu existe nici un joc, fie prin intermediul unui sistem numit ISOFIX cu care sunt echipate din fabrica masinile mai noi si care permite ancorarea direct in bancheta a scaunului.
  • Exista scaune "fixe" (pentru a le scoate din masina trebuie desfacuta centura de siguranta sau sistemul ISOFIX) si scaune cu o parte detasabila, la care baza ramane ancorata permanent, iar cosuletul in care sta copilul poate fi scos si asezat la loc cu usurinta.

Cum folositi scaunul?

  • Intotdeauna montati scaunul pe bancheta din spate, pe un loc care NU este prevazut cu airbag (sau al carui airbag este dezactivat). In cazul unui accident, airbag-ul poate proteja eficient pasagerii adulti, dar declansarea lui poate produce moartea sau ranirea foarte grava a copiilor din scaun.
  • Folositi scaunul de fiecare data, chiar si daca mergeti pe distante scurte.
  • Asigurati-va ca ati montat corect atat scaunul cat si hamul de siguranta al copilului, care trebuie sa fie fix. Cititi intotdeauna instructiunile de folosire cu atentie.
  • Scaunul trebuie sa fie instalat astfel incat capul copilului sa nu cada inainte. Daca acest lucru se intampla trebuie ajustat unghiul scaunului fata de bancheta, eventual cu ajutorul unei proptele dure.
  • Legati hamul de siguranta al copilului (si al dumneavoastra) INAINTE ca masina sa se puna in miscare.

Scaunul de masina este deci un obiect indispensabil si ar trebui procurat chiar inainte de nastere, deoarece mai mult ca sigur veti avea nevoie de el inca din prima zi. Chiar daca pare un articol relativ scump in comparatie cu celelalte din "trusou", ginditi-va ca poate fi inclus cu succes pe lista de "baby shower", iar pentru copiii mai mari pe lista cadourilor de la bunici, prieteni sau colegi.

Autor: Raluca Negulescu

Activitati Pentru Copii si Parinti  Inapoi la Pagina Parintilor